Vajon miért pisilnek többször a nők?

Először azt érdemes tisztázni, hogy milyen okból ürítünk egyáltalán. Ennek oka az, hogy a vese oldott állapotban választja ki azokat az anyagokat, amelyek az anyagcsere során keletkeznek a szervezetben, és így megbontanák a szükséges belső kémiai környezetet. Ennek pontos biztosítása pedig amiatt fontos, mert csak ilyen környezetben működőképesek az itt enzimnek nevezett katalizátoraink. Ezek teszik lehetővé, hogy viszonylag alacsony hőmérsékleten is kellő sebességgel történjenek meg az anyagcsere szükséges kémiai folyamatai.

Tehát főleg az ionegyensúly biztosítása a lényeg, és nem a ma elképesztő tudatlansággal állított „méregtelenítés”. Bár a szervezet nem termel magának mérget, a vizeletben esetleg lehetnek káros anyagok is – amiket elsősorban a máj alakít át kiüríthető vegyületekké – de a lényeg a belső kémiai környezet biztosítása. Ha például túl sokat iszunk – a mai teljesen hibás trend szerint – akkor a vizelet legfeljebb hígabb lesz, és nem ürítünk több anyagot, pláne mérget. Ez ugyanis felborítaná a szükséges egyensúlyt. Szélsőséges esetben igen veszélyes „vízmérgezés” alakul ki ilyenkor. Ha tényleg kevés folyadékot fogyasztunk, akkor a vesék koncentrálják a vizeletet – ezt a színén is láthatjuk. Az igaz, hogy a vesék csak bizonyos mértékig képesek erre. Ha valamilyen betegség miatt csökken a vese koncentráló képessége, úgy tényleg csak nagyobb mennyiségű folyadékkal képes kiüríteni a felesleges mennyiségű, és emiatt káros anyagot, elsősorban ionokat. Ilyenkor persze a szívünk felfokozott munkájával fizetünk a vese gyengeségéért. A veséknek a különböző önmagában nem káros anyagokra is korlátozott a kiválasztási kapacitása. Leginkább öröklött enzimhiba miatt ezek koncentrációja annyira megnőhet, hogy betegséget okozhatnak. Ezek azonban fokozott vízivással nem gyógyíthatóak, legjobb esetben kissé mérsékelhetőek.

Mégis mennyi a normális mennyiségű vizelet?

Nyilván sok minden befolyásolja. Részletek helyett elég annyi, hogy egy átlagos étkezésű, anyagcseréjű és átlagosan terhelt felnőtt esetén 1,4 liter vizelettel vagyunk képesek megszabadulni a felesleges, nem mérgező(!) anyagoktól naponta. Ez férfira és nőre is egyaránt érvényes.

Mindebből logikusan az következik, hogy azonos folyadékterhelés mellett azok ürítenek többször, akik egyszerre kevesebb mennyiséget.

Eszerint a nők kisebb mennyiségeket ürítenek.

Nyilván azért, mert kisebb a hólyagjuk.

Egyáltalán nem!

Azonos termetű egészséges felnőtt női és férfi hólyag egyforma nagyságú.  

Akkor tehát a legfontosabb kérdés az, hogy vajon miért ürítenek egyszerre kevesebbet a nők?

A rövid válasz: mert erre tanítják, sokszor szinte kényszerítik őket.

Gondolom mindenki számára ismerős a felszólítás: Kislányom indulunk, menj WC-re!

És akkor ez rossz?

Nagyon az!

De hát a lányoknál ez sokkal körülményesebb, meg kell előzni a kellemetlenségeket.

És a fiúk?

Azoknak nincsenek ilyen problémái, vagy könnyen megoldják.

Mégis milyen gyakran álldogálnak a kisfiúk az utcákon fa mellett?

A következmények megértéséhez utalok a blog többi írására.

Most csak a legfontosabbak:

A hólyag vegetatív beidegzésű szerv, közvetlenül irányítani, mozgatni nem tudjuk. Jelzéseket kapunk ürítési inger formájában a falának feszüléséről. Normál esetben felnőtteknél 2 dl teltségnél jelentkezik az első inger, de ez sem sürgető, amíg nincs baj. Normálisan a visszatarthatatlan ürítés az un. maximális kapacitásnál jelentkezik, ami ennél sokkal nagyobb, nőknél kb. 5 dl, férfinál akár 1 l is lehet. Csakhogy ez megváltozhat, sok minden hatására. Ha valaki valamilyen eseményhez köti az ürítését – hazaérkezés, elindulás – akkor számíthat rá, hogy az esemény egy idő után azt be is indítja. Méghozzá a hólyag teltségétől szinte teljesen függetlenül! Ilyenkor csak annyira érdemes a hólyagot kezelni, mint például a jól ismert kísérletben Pavlov kutyájának a nyálmirigyét. Ez valójában egy önkéntelen kondicionálás, feltételes reflex kialakítása.

Tehát az eseményekhez kötött inger nélküli megindított, „biztonsági” ürítés sok esetben vezet egy idő után zavarokhoz. Elegendő csak megnézni a bármely nyilvános toalettben a két nem sorának hosszát. A félreértések elkerülése véget nem csak a sokgyermekes nőkről van szó!

Ami kevéssé köztudott, hogy a nehezen kezelhető kórosan nagyszámú, kényszeres ürítés, gyakorlatilag csak nőket érint, de ennek több oka is lehet.

Egyszerűen szólva, annál stabilabb a hólyagkontrollunk minél ritkábban, és ennek megfelelően minél nagyobb mennyiségeket ürítünk egyszerre. Ellenkező esetekben nem mi megyünk a toalettre, hanem a hólyagunk rángat oda…

Dr. Szabados Péter