Széklet inkontinencia

Amiről már végképp nem beszélünk. 

Pedig nagy szükség lenne rá, mert van segítség!

Székletinkontinencia alatt hasonlóan a vizelet inkontinenciához, a széklet tárolási és ürítési zavarait értik.

Nagyon sokan érintettek, de csak kevesen fordulnak orvoshoz.

Ennek sokszor a csalódásuk az oka.

Nem is véletlenül!

Számos ismert dolog okozhat ilyen tünetet, és a szokásos – proktológiai esetleg gastroenterologiai – vizsgálat ezek kimutatására szorítkozik: aranyér, fekély, polip, tumor, sérülések stb. Ha ilyeneket mutatnak ki, akkor ezeket kezelk, de ettől még az emiatt  már kialakult inkontinencia nem múlik el.  A leggyakrabban azonban ezeket kizárják, és így a továbbiakban nincs kezelés, legfeljebb hatástalan „intimtornát”írnak elő. Az érintett magára marad, és szinte kiírja magát a közösségéből.

Hogy mi a székletinkontinencia leggyakoribb oka?

Ismét hasonlóan a vizelettartási zavarokhoz: idegrendszeri, amit a fent említett elváltozások is okozhatnak.

A hasonlóság nem véletlen, mert működésében, szerkezetében, beidegzésében a végbél és a hólyag nagyrészt megegyezik:

Mindkettő vegetatív beidegzésű simaizmos szerv, aminek van egy nagyobb tároló és ürítő funkciójú, és ennek végén elhelyezkedő rövidebb záró működésű része. Ezek egymással ellentétesen működnek: amikor az egyik összehúzódik, a másik rész ellazul, és fordítva, ugyanis csak így mehet végbe a veszteség nélküli tárolás, és a normális ürítés. Mindez automatikusan működik, közvetlenül nem tudjuk mozgatni. Amikor tudatosan erőltetjük valami miatt az ürítést, nem a végbelet vagy a hólyagot mozgatjuk – erre nincs lehetőségünk – hanem  a hasizmokat feszítjük meg, hogy a hasűrben megemelkedjen a nyomás, ami aztán kipréseli a székletet, vagy a vizeletet.  Hasonlóan a hólyaghoz az akaratlagos szabályozásra van egy külső, harántcsíkolt záróizom is, ami szerkezetileg elkülönül és ezt tudatosan, erősen, de csak rövid ideig tudjuk működtetni. Ráadásul ez a hólyagnál és a végbélnél ugyanaz az izom a medencefenéken, azonos beidegzéssel, ami ürítéskor részenként külön, ellentétesen  mozog. Amikor a széklet ürítésekor az alsó része ellazul, a felette lévő, a húgycsövet záró része megfeszül, és fordítva Emiatt nincs normálisan egyszerre kétfajta ürítés. Akinek erőltetett székletürítéskor a vizelete is távozik, annak nagy valószínűséggel stresszinkontinenciája is van. A szervek felépítéséből és működéséből könnyen belátható, hogy miért nincs elégséges hatása a medencefenék tudatos tréningjének az inkontinenciákra. Miért sikertelenek az inkontinencia kezelések?

Probléma számos okból, és sokféleképpen jelentkezhet. Fontos tudni, hogy a bél összehúzódásának kiváltója a falának feszülése, hasonlóan a hólyaghoz. Csakhogy, a normál széklet kicsit több mint 70%-a víz, és a víz a bélrendszerből folyamatosan felszívódik. Ez az oka annak, hogy az elhalasztott ürítés székrekedést, kisebb volumenű, szárazabb, kemény székletet okoz, ami ráadásul nem készteti összehúzódásra a bél izmait a feszülésének hiánya miatt.  Bármilyen okból, például idegi érintettség miatt, meglassul a bél székletet továbbító mozgása, ez történik. Jellemzően az elégtelen bélmozgás mellett az alsó záró rész – latinul anus – is elgyengül ugyan abból az idegi érintettségből fakadóan, ami az automatikus visszatartás legfontosabb része. Ilyenkor nehéz a székletet a hasfal megfeszítésével megindítani, és ennek következtében a székletinkontinencia sokáig rejtve maradhat. Jellemző, hogy akinek már székletinkontinenciája van, az hosszú ideig nem a visszatartás nehézsége, hanem a székrekedés miatt szenved. Az elkerülhetetlen ürítés miatt törvényszerűen ciklikusan kialakuló hasmenés katasztrofális következményekkel jár. A bármilyen okból kialakult krónikus székrekedés, igen gyakran jár együtt a zárószerkezet gyengeségével.

Ha tanulmányozzák a két linken lévő leírásokat – amit mások is szinte szó szerint ismétenek – azonnal látni fogják, hogy mennyire más, idegrendszeri működés felöl közelítünk a témához. Ha lenne tapasztalatuk a problémával, úgy hasonlítsák csak össze a leírtakkal.

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/szekletinkontinencia/761

https://drharastaedit.hu/index.html

Mit lehet tenni?

Mint minden betegség esetén, ki kell vizsgálni az érintett működést. Ez az úgynevezett végbél manometriával (összetett nyomásmérés) lehetséges, amikor az egyes szakaszok működését, és ezek együttműködését lehet tisztázni. Csak így lehet megállapítani, hogy hol a hiba, és milyen fajta ingerterápiára van szükség, a háttérben lévő idegi zavar kezelésére.

A következő linken egy, a nálunk használtnál sokkal komplikáltabb és kényelmetlenebb ingerterápiáról olvashatnak, amit az eddigiekkel szemben végre hatásosnak találtak.

https://www.pharmindex-online.hu/uj-remeny-szeklet-inkontinencia-eseten

Egészen sajnálatos tény, hogy az ilyen betegek sokkal többet szenvednek, mint a vizeletinkontinenciában, pedig összehasonlítva könnyebb és rövidebb ideig tart a gyógyításuk.

 Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, jelentkezzen egy kötelezettséggel nem járó ingyenes konzultációra a 70/615 25 88 számon.   

A jelentkezőket a hívások sorrendjében fogadjuk.

 

Dr.Szabados Péter