Hogyan hat a lézer a vizeletvesztésre?

Röviden: sehogy!  

Lássuk részletesen:

Lézer alkalmazásakor annak nem a különleges fizikai hatásait használják ki, hanem egyszerűen hőt fejlesztenek vele. A hüvely falán keresztül, annak közvetlen hevítése nélkül 60C fokra melegítik fel a hólyag tartószalagjait, mintegy 15-20 perces ideig.

Képtalálat a következőre: „Lézer inkontinencia foto”

Az ígéret szerint ez kötőszövetes reakciót eredményez, ami kollagén rostok regenerációját indítja el, és ez a hólyag felfüggesztését fogja rendezni 3-6 hónap után. (Vajon miért nem használják ugyanezt az átmeneti hatású botox helyet?) Kezdetben minden inkontinenciaformára hirdették a módszert, mára szerencsére kissé visszafogottabbá váltak, és csak a stresszinkontinenciára ajánlják a kezelést. Pedig erre sem hat!

A probléma azért van, mert még ma is elfogadják, hogy ezt a vizeletvesztést elsősorban a hólyag lesüllyedése okozza.  (részletesen: Intimtorna Műtétek)

Könnyű belátni, hogy ez teljesen téves:

1./ Mindenkinek lesüllyed a hólyagja, ha kivisel egy terhességet, de messze nem lesz mindenki inkontinens.

2./ A lesüllyedés a terhesség alatt történik, de a tartós inkontinencia nem azonnal, hanem a szülés után 5-15 évvel jelentkezik. Hát ez meg hogyan lehetséges?

3./ Annak is van ilyen vesztése, aki soha nem volt terhes, tehát nem nyúltak meg a szalagjai. (akár férfiaknak is)

4./ Az inkontinencia idővel mindig romlik, a süllyedés pedig a menopauzáig nem folytatódik.

Ráadásul még az egyébként hibás, urológiai felfogás sem egyedüli okként nevezi meg a lesüllyedést, hanem például medencefenék megnyúlást, medencefenéki izomgyengeséget, hólyagnyak elégtelenséget is felsorol. Ezekre meg a lézer semmilyen formában nem hat, és ezt nem is ígérik.

Nem mellékes, hogy léteznek államilag finanszírozott műtétek, amivel egészen biztosan „helyére teszik” a hólyagot. Az eredmény a blogon. műtétek

Senkinek nem üt szöget a fejébe az, hogy ha egy 20 perces kezeléssel az inkontinenciák 83 százaléka meggyógyítható, akkor miért van kb. 800 ezer inkontinens nálunk? Más, ha igazolható lenne az eredmény, akkor az állam örömmel finanszírozná az ellátást, mert így nagyságrendekkel többet kell költenie csak a betétek támogatására!

Ha valakinél felmerül, hogy lézerrel kezelteti a vizeletvesztését, azt javasolom, hogy kérdezzen meg 1-2 embert, akinél elvégezték a kezelést mondjuk 3-6 hónapja, mert a hirdetések szerint ennyi időre van szükség a végleges gyógyuláshoz. Szerintem tanulságos lesz.

Dr.Szabados Péter