FB-n találtuk

A leghasznosabb intim trükk, amiről még az intim trénerek is hallgatnak.

Nem fogod elhinni, de amiről most írni fogok, arról egyetlen intim tréner sem fog beszélni neked. Az intim trénernél arról fogsz hallani, hogy milyen fontosak az izmok, és hogy a megnyúlt izomrostokat, hogyan fogod tudni helyre hozni, meg megemelni a lesüllyedt szerveket. Illetve tornagyakorlatokat fog mutatni   neked a tréner, amivel a gátizom környéki izmokat tudod edzeni. Azonban az nem fog elhangzani, hogy a nőies szerveink nagy része sima izomszövetből van (méh, húgycső, húgyhólyag), amelyek akarattól függetlenül működnek, és pont ezért nem lehet ezeket az izmokat edzeni. És ez hogyan kapcsolódik a leghasznosabb intim tanácshoz? Elárulom:

Ez a tanács a pisiléssel fog összekapcsolódni. Ne, ne rohanj el, mert sokan nem tudják hogyan kell helyesen pisilni. Miért lehet rosszul pisilni? Bizony lehet, és nagy eséllyel te is rosszul végzed ezt a műveletet. Sőt a helytelen pisiléssel évekkel korábban jelenhet meg nálad a vizelet visszatartási probléma, mintha helyesen pisiltél volna. Mert idővel minden nőnél előfordul, és nem csak idősebb korban. Akik fiatalon szültek, vagy akiknek nagy volt a babája, annál hamarabb jelentkezhetnek a problémás balesetek. De mielőtt elárulom azokat a gyakorlati tanácsokat, amiket te is alkalmazhatsz, előtte azért elmondom mivel is állunk szemben.

Mi is az a sima izomszövet?

Ez egy olyan izomszövet, amelynek az összehúzódását akaratlagosan nem tudod, irányítani. Ilyen izomcsoport van a nyelőcsövedben is. Lenyelni a falatot le tudod, mert a garatnál harántcsíkolt izmok vannak, amelyeket akaratoddal irányítani tudsz, de a torkod közepéről visszafele már nem tudod mozgatni az ételt, illetve az étel mozgását nem tudod befolyásolni akaratlagosan. Az szép lassan csak is lefele fog menni. Tehát az általában csőszerű simaizom szövet úgy működik, hogyha a fala – jelen esetben a falattól – megfeszül, akkor az izom összehúzódik azon a ponton ahol inger érte. Hullámszerűen terjed, mint mikor a tömeg elkezd hullámozni a kezével, csak a hullám közelében lévő emberek mozdítják meg a kezüket, akik távolabb vannak a hullámtól azok várnak.

És ami talán a legérdekesebb dolog, hogy ezek az izommunkák, mint például a nyelőcső lefele mozgó izom hullámzása pontosan szabályozott, rögzül, elmentődik, csak épp nem az agyban.

És ez a helyzet a méhhel, húgycsővel és a húgyhólyaggal is. Akaratlagosan mi nők nem tudjuk irányítani. Pedig milyen jó lenne, ha épp szülés közben meg tudnánk mondani a méhünknek, hogy most ne legyen összehúzódás, mert ez már túl sok volt. De sajnos nem tudjuk. Ahogyan az ajtó előtt állva, épp a kulcs után kutatva sem tudjuk sokszor irányítani a dolgokat, hogy még legalább addig kibírjuk, míg az illemhelyiségbe be nem érünk. Sőt, minél régebben ez hazaérkezéskor az első dolgunk, annál biztosabban ér baj minket.

És ebből adódóan, az intim torna csak abban az esetben hatásos, ha például a hüvelyizmunkat szeretnénk újra formába hozni, mert az az izomzat akaratlagosan mozgatható és fejleszthető harántcsíkolt izom. Ha más területen adódtak problémáink, mint például a vizelet ingerének visszatartása, vagy a megereszkedett méhfal vagy megereszkedett húgyhólyag okozta problémák, azokon a torna nem fog tudni segíteni.

És van még egy rossz hírem. Az idő csak ront a helyzeten. Ezt tapasztalatból mondom. 

Egyik olvasónk kérdezte:

2 gyermeket szültem viszonylag nagy súlyú babák voltak. Most 5-6 év elteltével érzem azt, hogy bizonyos helyzetekben, mintha valami kisebb váladék távozna belőlem, de nem tudom eldönteni, hogy ez a hüvelyváladékom, vagy pedig pár csepp vizeletvesztésről van szó. Hogyan tudom eldönteni miről van szó?

Az orvos válaszol:

Kedves levélíró!

Biztosat természetesen csak vizsgálat után lehetséges mondani, de azért nagy valószínűséggel el tudja dönteni a kérdést. Amennyiben az észlelt csorgás minden erőkifejtés, pontosabban hasizom megfeszülés nélkül is létrejön, akkor lehet más folyadék is. Ha pl. köhögés, tüsszentés, felállás, ugrás, futás stb során észlel ilyet, úgy inkább vizelet inkontinenciára kell gondolni.

 

És akkor következzen a nagy titok.

Ahhoz, hogy a későbbiek folyamán jóval később legyenek problémáid a vizelet visszatartásával, rosszabb esetben a várandóság előtt, jobb esetben, már a gyermekkorban el kell kezdened, olyan berögzüléseket elraktározni, amelyek csak és kizárólag a helyes pisiléssel vannak a kapcsolatban. De ehhez nagyfokú tudatosság és egy nagy adag biológiai ismeret kell.

Például nők esetében nem kellene minden fél órába mosdóba járkálni. Meg kellene várni a húgyhólyag valós telítettségi ingerét. El kell felejteni a „biztonsági” pisilést!

Vagy az utolsó cseppeket nem lenne szabad nyomva kierőszakolni a szervezetből, hanem meg kellene várni, míg a gravitáció hatására az kijön. Igen ez szerintem is annyira igazságtalanság, de lássuk be a fiúk, férfiak „ki tudják csavarni” (feltéve ha őket is helyesen tanítja meg az anyukája) nekünk nőknek, lányoknak meg meg kell várnunk, míg kicsepeg. Őszintén bevallom én az anyukámtól sosem hallottam, hogy szépen, lassan kincsem, várd meg míg kicsepeg, ne nyomd. Hanem azt, hogy készen vagy már? Indulnunk kell! Illetve elvileg olyan csodagyerek voltam, aki már 1 évesen nem pisilt be… A mai napig kételyeim vannak eme állítás hallatán, illetve bele se merek gondolni, hogy a korai szobatisztává válás és siettetés miatt mik várnak még rám….

Azonban szerencsénkre létezik egy olyan eljárás is, amelynek segítségével a már kialakult inkontinenciát orvosolni lehet, illetve a még nem kellemetlen, de már kezdődő inkontinenciát meg lehet szüntetni. És ami a legfontosabb, hogy nem műtéti úton történik a gyógyulás, hanem teljesen fájdalommentes kezelés útján. Itt tudsz róla többet olvasni: https://vizelettartas.eu/a-kezeles/