Ez romlik?

Tisztában van azzal, hogy az inkontinencia egy progresszív betegség?

Említette az orvosa, hogy az inkontinencia – szinte bizonyosan – romlani fog?

A szakemberek alig említik, pedig az érintettek az idő múlásával tapasztalják, hogy az állapotuk megfelelő kezelés hiányában sajnos elkerülhetetlenül romlik.

Mi történik?

A romlás többféle formában jelentkezik. Az érintett, hogy megelőzze a vizeletvesztést, egyre gyakrabban kiüríti a hólyagját, ami egy előnytelen tanulási folyamatot indít el, az ismert feltételes reflexek működésével. Ez a kislányoknál tipikusan az otthonról elindulás előtt inger nélkül kikényszerített ürítésekhez hasonló káros  folyamat elindítója. Ennek következtében egyre kisebb mennyiségnél is sürgető, befolyásolhatatlan ürítési kényszere lesz. Ez az úgynevezett késztetéses inkontinencia. Az erőfeszítésekkel járó (stressz) inkontinenciáknál 33%-ban alakul ki ilyen zavar is.

Kevesen tudatosítják, hogy a hólyagunkat, lévén vegetatív irányítású szerv, közvetlenül nem vagyunk képesek működtetni. Kora gyermekkorunktól feltételes reflexeket alakítunk ki – tanulunk meg – és ezek segítségével szabályozzuk azt. A dolog meglehetősen bonyolult, és kényes is, nem véletlen, hogy sok furcsának tűnő, vagy káros szokás is társulhat hozzá.

A többi szövődmény szintén az idegi eredetet támasztja alá: Hosszan fennálló stressz-inkontinenciánál gyakran csökken ürítéskor a kiáramlás sebessége (halkul a csobogás) a meggyengült, pontosabban az elégtelenül kordinált hólyagizomműködés következtében. Az érintettek megfigyelik, hogy nem egyszerre, hanem szakaszosan, legtöbbször a hasizmok megfeszítése mellett ürítenek. Sokan észreveszik, hogy székrekedéskor az erőlködéssel vizelet is távozik. Ez árulkodó jele annak, hogy már nem tudják a medencefenéken lévő izomzat két szakaszát – a hólyag és a végbélnyílás zárását – differenciáltan működtetni. További, még súlyosabb fejlemény, ha nem képesek teljesen kiüríteni hólyagjukat, aminek a tünete, hogy ürítés után azonnal, vagy kis idő után vissza kell menniük azt folytatni. Mindez előbb-utóbb fertőzésekhez is vezethet. Ezek tipikusan jelentkeznek ismert idegi sérülések után kialakult úgynevezett neurogén hólyag esetén, amikor a romlás már jól ismert jellemző tünet!

Mit tehetünk?

Két lehetőség közül választhatunk ilyenkor:
• Lehetőleg a szövődmények előtt megfelelő terápiával meggyógyítjuk az inkontinenciát.
• Oktalanul reménykedünk, pedig az állapotunk romlik, és súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

Ön melyiket választja?

További érdekes részleteket a www. vizelettartas.eu  honlapon a blog fejezetben lehet találni, de megírhatja ezzel kapcsolatos kérdéseit is a pszabados52@gmail.com címre. 

Cím:

1137, Budapest, Katona József utca 27. II.em. 2., 9-es kapucsengő (Remedy Kft.).

Legkönnyebben 4-6-os villamossal, a Jászai Mari térnél leszállva közelíthető meg.

Telefon:

+36 70 615 2588

Küldjön nekünk üzenetet