Az inkontinencia kezelése férfiaknál 

Ki kell vizsgálni. Szakszerűen. Pontosan. 

Mint minden elváltozásnál, itt is a kialakulást, és ha lehet, az okokat kell legelőször tisztázni.

Röviden: ki kell vizsgálni az érintettet. Csak így lehet eldönteni, hogy milyen típusú inkontinenciáról van szó, és milyen kezelés lehetséges, illetve, hogy milyen eredmény várható a kezeléstől. 

Ahogy az első levélben szó volt róla, a prosztata túltengés következtében hosszan fennálló húgycsőszűkület az elégtelen kiürülés miatt kóros hólyagtágulatot okoz. Ez tovább gyengíti az ürítési és zárási működést, így alakul ki a túlfolyásos inkontinencia.  A kezeléssel ezt kell csökkenteni, ha lehet, megszüntetni. Mindez leginkább a normál teltség elérésekor indított összehúzódások sorozatos kiváltásával érhető el, speciális elektroterápiával (IVES).  Miután az összehúzódást a fal feszülésekor a belső érzékelő idegsejtek – mechanoreceptorok – váltják ki, ezeket ingereljük közvetlenül, az állapotnak megfelelően. A cél a reakcióküszöb normál szintre csökkentése, és így a túlzott megnyúlás megszüntetése. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha az állapotot előidéző húgycsőszűkületet már megoldották. 

A prosztata eltávolítása, vagy kisebbítése után stressz-inkontinencia alakulhat ki. Ilyenkor a hasüregben fellépő nyomás meghaladja a hólyag belső simaizmos folyamatos zárását, emiatt ürítő érzés nélküli vizeletvesztés jelentkezik. Ez történik köhögés, tüsszentés, vagy bármilyen okból történő erősebb, gyors hasizom megfeszülés alatt. Az inkontinencia oka valójában nem a hólyagban rejtőzik, mert nem is az húzódik össze, hanem annak a reflexnek az elégtelensége okozza, ami a hasi feszülés (angolul stressz) elött a külső, medencefenéki záróizom zárását már megelőzően kiváltja. Logikus, hogy a kezelésnek, szintén ingerterápiával, ennek a reflexnek rendezése a célja. Az ingerterápia mellett az érintettek a megelőző feszítést tudatosan is gyakorolják. 

Egészen más a helyzet a kiterjedt prosztata daganatok sebészi eltávolítása után igen gyakran, mintegy 95%-ban kialakuló inkontinenciánál. A kezelés során a daganatot a sebésznek teljes egészében el kell távolítania. Amennyiben a daganat a hólyagon felfelé annyira terjed, hogy eléri a belső záróizmot, akkor kényszerűen annak bizonyos része, esetleg egésze is kimetszésre kerül. Utóbbi esetben, nem lévén a folyamatos zárást lehetővé tevő szerkezet, az inkontinencia az első levélben leírt módon alakul ki, és sajnos végleges. Léteznek persze beültethető, a vérnyomásmérő mandzsettáinak elvén működő, felfújható szerkezetek, de a hosszútávú eredmények miatt igen kevesen próbálkoznak ma már ezzel. Ha a műtét során a metszés magassága ennél lejjebb lehetséges, úgy mód van a megmaradt záróizom ingerterápiás kezeléssel való erősítésére. Tapasztalataink szerint ilyen esetekben is csak részleges eredmény várható. Az állapot az úgynevezett profilometriás méréssel vizsgálható, ekkor a zárási képességet lehetséges megmérni.

Amennyiben szeretné megtudni, hogy az állapotán mennyiben lehet segíteni, úgy mindenképp vizsgálatra van szükség.

Ennek érdekében írjon a pszabados52@gmail.com címre.  

 

Cím:

1137, Budapest, Katona József utca 27. II.em. 2., 9-es kapucsengő (Remedy Kft.).

Legkönnyebben 4-6-os villamossal, a Jászai Mari térnél leszállva közelíthető meg.

Telefon:

+36 70 615 2588

Küldjön nekünk üzenetet