A megoldás

Ebben a részben bemutatjuk a megoldást, és azt is elmondjuk, hogy miért működik ez a kezelés.

Kezelés – „A” megoldás

Mint megtudtuk, a betegség hátterében sérült idegpályák megzavart működése áll. Ebből következően a kezelésnek az idegpályákra kell hatniuk.

A kezelés lényege

A kezelés lényege, hogy a hólyagot normál működésre késztetjük, az idegi pályák ingerlésével. A módszert a legsúlyosabb inkontinenciára, a neurogén (magyarul nem pontosan bénult) hólyag kezelésére fejlesztette ki Katona Ferenc professzor sok évtizeddel ezelőtt. A normális működést ilyenkor a hólyag feltöltésével, és belső ingerfelvevő receptorainak működtetésével váltjuk ki, ami ugyanúgy zajlik, mint az egészséges embereknél, csak az ingerek erősebbek. Az angol szakirodalom IVES-ként, hólyagon belüli elektromos ingerlésként írja le. A kezelés során a telítődéskor, ha szükséges, lazító áramot használunk, például a túlreagáló, kis mennyiségre is szabálytalan összehúzódással reagáló hólyagok esetén. Máskor összehúzódások, vagy érzések kiváltása a hatásos.

Nagyon fontos, hogy a kezelésre használt ingerek paramétereit az elváltozás állapotához kell igazítani. Ebből következik, hogy mindenképp kivizsgálás szükséges a kezelés megkezdése előtt, hogy ki lehessen választani a megfelelő ingerformát, amit speciális csomagokban kell adni. Az ingerlés alatt nem a hólyag izmainak erősítése a cél, hiszen a baj eredete nem itt van. Ekkor a normál reflexpályák működnek, ami egyrészt egy ideg felöli elektroterápia, ami a sérülések rehabilitációját jelenti, hasonlóan bármilyen ideg felöli elektroterápiához. Ugyanilyen fontos, hogy a páciens újra megtanulja szabályozni a mesterségesen kiváltott működést. Szakkifejezéssel operáns kondícionálás zajlik a kezelés közben, annak lényeges részeként.

Nem fáj  a kezelés?

A terápia fájdalommentes, valójában csecsemőkön is alkalmazzák, akik gyakran el is alszanak közben. Nincs ismert szövődménye, és sikertelen korábbi kezelések sem jelentik akadályát.

Meddig tart  a hatása?

Nagyon fontos, hogy a hatás nem átmeneti.
Az illető újra megtanulja a helyes toalettet, és ehhez a leggyakoribb inkontinenciában általában 8-10 kezelés szükséges. Egy kezelés alkalmanként 1 órán át folyik. Ha nincsen nagyfokú anatómiai eltérés, például egy kényszerű radikális csonkoló műtét miatt, vagy nem áll fenn a hólyagizomzat kifejezett sorvadása, akkor az inkontinenciák minden formájában használható, és az eredményessége garantált, de mindig az adott elváltozáshoz szükséges megtervezni. A kezelést, meggyőződve annak hatásosságáról, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (ma NEAK) felvette a hivatalosan elismert terápiák listájába, azonban támogatása olyan alacsony, hogy a kórházak nem végzik.

További érdekes részleteket a www. vizelettartas.eu/blog  honlapon és a blog fejezetben lehet találni.

Kérdéseire választ kap, ha megírja a pszabados52@gmail.com címre

 

Cím:

1137, Budapest, Katona József utca 27. II.em. 2., 9-es kapucsengő (Remedy Kft.).

Legkönnyebben 4-6-os villamossal, a Jászai Mari térnél leszállva közelíthető meg.

Telefon:

+36 70 615 2588

Küldjön nekünk üzenetet